Bilinen ilk kuş benzeri zehirli dinozor Sinornithosaurus

Hindi büyüklüğündeki dinozor 125 milyon yıl önce öldü. Dinozor avını yemeden önce zehirleyip felç ediyor sonra da canlı canlı yemeye başlıyor.

ABD’deki Kansas Üniversitesi ve Northeastern Üniversitesi’nden bilim adamları, 125 milyon yıl önce yaşamış olan “Sinornithosaurus millenii” isimli dinozorun bilinen ilk zehirli dinozor türü olduğunu açıkladı.

Uzmanlar, bir hindi büyüklüğündeki tüylü dinozorun avını bir yılan gibi sokup zehriyle felç ettikten sonra yediğini açıkladı. İzine ilk kez 1999’da Çin’de rastlanan ve zehirli olduğu ortaya çıkan Sinornithosaurus’un uçan dinozorlarla da akraba olduğu ifade edildi.

Modern yılanlara benzer diş yapısıyla bilim insanlarını şaşırtan bu dinozor yakınsak evrime çok güzel bir örnek oluşturuyor.Doğal seleksiyonun yönetimindeki bu evrim yakın akraba bile olmayan farklı türlerin benzer işlevsel özellikleri kazanmasına yol açıyor.Bulgular popüler inancın aksine dinozorların modern sürüngenlerle yakından akraba olmadıklarını gösteriyor.Yivli dişlerin hem yılanlarda hem de  Sinornithosauruslarda bağımsız bir şekilde evrildikleri ortaya çıkıyor.Araştırmacılar diğer kuş benzeri dinozorların da zehirli ısırıklara sahip olup olmadığını merak ediyor bunun için çoktan bu dinozorun yakın akrabası olan microraptorun fosilleri incelenmeye başlandı .

Yorum bırakın